Bjørnevogteren

Find stjernebilledet Bjørnevogteren

Følg retningen fra knækket i Karlsvognens vognstang. Så kommer du til den klare stjerne Arcturus i Bjørnevogteren.

Stjernebilledet bliver også kaldt Bootes.

Bjørnevogteren holder øje med Lille Bjørn og Store Bjørn sammen med sine to Jagthunde.

 

Bonus oplevelser

I Bjørnevogterens ene ben stråler Arcturus. Den var engang en stjerne på størrelse med Solen. Nu er den svulmet op, så dens diameter er 27 gange større end Solens. Den er blevet til en rød kæmpe – en døende stjerne. Arcturus er 36 lysår fra vores solsystem.

Izar i Bjørnevogterens bælte er en orange dobbeltstjerne. Den har en blå ledsager, som man kan se i et teleskop. Dobbeltstjernen har også et andet navn, Pulcherrima, som betyder 'Den meget Smukke'.

 

1. myte: En sørgelig historie om Ikaros og Erigone

 

Dyrkning af vin

En græsk myte fortæller, at Bjørnevogteren i virkeligheden var halvguden Ikaros fra Athen. Hans unge datter, Erigone, holdt meget af sin far.

Ikaros ville gerne hjælpe menneskene. Han lærte bønderne i Grækenland at dyrke vin, men da de drak den, blev de fulde.

 

Ikaros kommer ikke hjem

Det havde de aldrig oplevet før. De troede, at han havde lokket dem til at drikke gift. Derfor blev de så rasende, at de kastede sig over Ikaros og dræbte ham.

Erigone ventede på, at hendes far skulle komme hjem. Hun kunne ikke forstå, hvor han blev af. Til sidst besluttede hun, at hun ville gå ud og søge efter ham. Hun tog sin fars hund med.

 

Farens grav

Erigone gik fra by til by. Endelig fandt hun det sted, hvor Ikaros var begravet. Hun blev så ked af det, at hun begik selvmord. Hunden satte sig ved graven og tudede ynkeligt.

Guderne blev rørte over den sørgelige historie. De satte Ikaros på himlen som Bjørnevogter. Erigone blev til Jomfruen, og hunden blev den ene af hundene i stjernebilledet Jagthundene.

 

 

 

 

2. myte: Oksedriveren

 

Trukket af to okser

De gamle romere kaldte Bootes for oksedriveren. Karlsvognen blev trukket af to okser. Det er det stjernebillede, vi kalder Jagthundene. Bootes var manden, der styrede vognen. Den kørte rundt om himlens nordpol.

 

Tærskepladsen

En anden romersk myte gik ud på, at Karlsvognens syv stjerner i virkeligheden var syv okser, der gik rundt og rundt som på en tærskeplads. Én omgang varede lige nøjagtigt ét år.

 

Kontakt os

Tycho Brahe Planetarium

Gl. Kongevej 10

1610 København V

Åbningstider

12:00 - 19:10 | Mandag
10:30 - 19:10 | Tirsdag
10:30 - 19:10 | Onsdag
10:30 - 19:10 | Torsdag
10:30 - 20:30 | Fredag
10:30 - 20:30 | Lørdag
10:30 - 19:10 | Søndag

Kontakt Billetsalg

Telefon 33 12 12 24

 

Tycho Brahe Planetarium tager forbehold for eventuelle ændringer i forbindelse med priser, forestillinger, åbningstider mm..

Cookies

Brug af cookies på Planetariet.dk
Læs mere